ESTA aanvragen

Het vrijheidsbeeld met wolken in de lucht

Veelgestelde vragen over Esta aanvragen

De ESTA is een verplicht reisdocument dat u nodig heeft als u naar de Verenigde Staten gaat voor een vakantie, een zakenreis of een doorreis (om naar een ander land te gaan) van maximaal 90 dagen. Of u nu een week naar Amerika gaat, hier twee maanden wil verblijven of slechts een nacht in Amerika verblijft omdat u naar een ander land doorreist: u heeft altijd een geldige reistoestemming nodig om het land binnen te komen. Gaat u binnenkort naar de Verenigde Staten en heeft u geen zin in gedoe tijdens uw reis? Bekijk dan snel de veelgestelde vragen op deze pagina.

Vraag #1: Waar moet ik mijn Esta aanvragen?

Veel mensen denken dat het aanvragen veel tijd en moeite kost, maar dit is helemaal niet het geval. U kunt deze namelijk eenvoudig online aanvragen. Dit kunt u doen door een website te zoeken die erkende en officiële documenten uitgeeft. U hoeft niet naar een kantoor te gaan en u hoeft ook geen papierwerk op te sturen om het document te ontvangen, want dit kunt u gewoon online doen.

Vraag #2: Wanneer heb ik een Esta nodig?

U heeft altijd een toegangsdocument voor Amerika nodig als u:

  • Op korte zakenreis naar Amerika gaat en minder dan 90 dagen in het land verblijft.
  • Op vakantie gaat naar de Verenigde Staten en minder dan 90 dagen in het land verblijft.
  • Door de Verenigde Staten reist, bijvoorbeeld om naar een ander land te gaan.

Verblijft u langer dan 90 dagen in Amerika, dan heeft u een ander reisdocument nodig. In dit geval kunt u geen Esta aanvragen

Vraag #3: Wanneer moet ik mijn reistoestemming aanvragen?

Wij raden u aan om uw ESTA een maand voor vertrek naar de Verenigde Staten aan te vragen. In dit geval weet u zeker dat u uw reisdocument ruim voor vertrek ontvangt. Eventueel kunt u uw reistoestemming ook nog 72 uur voor vertrek naar Amerika aanvragen, dan krijgt u uw reisdocument nog net voor vertrek. Bent u later met het ESTA aanvragen, dan is de kans groot dat u het document niet op tijd ontvangt en het land dus niet in kunt komen.

Bekijk de video over het aanvragen van een ESTA 

Vraag #4: Krijg ik altijd een Esta als ik deze heb aangevraagd?

De meeste mensen krijgen gewoon een reistoestemming voor Amerika als ze deze hebben aangevraagd. Echter is dit niet altijd het geval. Komt u uit landen als Irak, Iran en Syrië of bent u hier na 11 maart 2011 nog geweest? Dan moet u er rekening mee houden dat uw aanvraag afgewezen kan worden. Tijdens de aanvraag van uw reistoestemming dient u namelijk aan te geven of u onlangs één van deze risicolanden heeft bezocht. Indien het geval dan heeft u een grotere kans om afgewezen te worden. 

rocky mountain

Overigens biedt een toegekende ESTA Amerika geen 100% garantie voor toegang tot Amerika. Het kan in enkele gevallen voorkomen dat u door de douane van de Verenigde Staten wordt tegengehouden. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat u verdacht gedrag vertoont of omdat u verboden goederen bij u draagt. Vanzelfsprekend staat dit los van de aanvraag zelf en krijgt u te maken met de algemene regelgeving van het land zelf.

Vraag #5: Wat zijn de kosten?

U betaalt €27,50 euro per persoon voor een ESTA reistoestemming. Moet u het document aanvragen voor uw gehele reisgezelschap, zoals uw partner en uw kinderen? Dan betaalt u altijd €27,50 euro. Er wordt geen korting gegeven bij het aanvragen en kinderen krijgen het document niet goedkoper omdat ze jonger zijn. Bij het aanvragen van meerdere documenten voor uw gehele reisgezelschap, kunt u alle reisdocumenten tegelijkertijd aanvragen en tegelijkertijd betalen.

Vraag #6: Wat is een nationaal identificatienummer?

Het nationaal identificatienummer is het BSN nummer wat u heeft bij de overheid. LET op! verwar dit niet met het paspoortnummer! U dient dus echt uw burgerservicenummer in te vullen.

Vult u bij uw ESTA aanvraag toch het verkeerde nummer in dan kan het zijn dat uw aanvraag alsnog wordt goedgekeurd. Toch is het dan verstandig alsnog een nieuwe ESTA aan te vragen. Als u aankomt in Amerika kunt u namelijk op basis van een verkeerd nationaal identificatienummer alsnog toegang tot het land worden geweigerd. De controle is streng in Amerika en de beambte heeft geen enkel probleem u terug te sturen wanneer er een fout op uw ESTA aanvraag staat.

Waar te vinden?

Het burgerservicenummer staat op alle documenten van de overheid en ook in uw paspoort of identiteitskaart en bestaat alleen maar uit cijfers. Vul dus dit nummer in bij uw ESTA aanvraag waarom het nationaal identificatienummer wordt gevraagd

Vraag #7: Moet ik een 0 of een o invullen tijdens een ESTA aanvraag?

Het is voor veel reizigers nog steeds niet duidelijk, is het nu het cijfer “0” of de letter “o” in je paspoortnummer. Toch een belangrijk verschil en het kan het kan ervoor zorgen dat je ESTA aanvraag wordt goedgekeurd of wordt afgekeurd. Gelukkig heeft de Nederlandse overheid het makkelijk gemaakt. De letter “o” komt niet voor in Nederlandse paspoortnummer. Het zal dus altijd het cijfer “0” zijn wat u dient in te vullen bij uw ESTA aanvraag.

Wanneer heb ik mijn paspoortnummer nodig?

Als u uw paspoortnummer ergens gaat invullen moet u altijd goed opletten of het juist is. Let echter bij de onderstaande gevallen extra goed of u geen fouten heeft gemaakt. Vooral met de letter “o” of het cijfer “0” en controleer het een aantal keer.

  • De aanvraag van een ESTA-reistoestemming (elektronische reistoestemming voor de Verenigde Staten van Amerika)
  • Het boeken van een reis
  • Het online inchecken met een vliegticket

Wat als ik het al verkeerd heb ingevuld?

Als u uw ESTA aanvraag voor de USA al hebt ingediend en u heeft een fout gemaakt met het cijfer “0” of de letter “o”. Dan kan het voorkomen dat uw ESTA alsnog wordt goedgekeurd. Dat heeft te maken met het feit dat het Amerikaanse CBP uw aanvraag niet met uw paspoort kan verifiëren. Dat gebeurd pas tijdens het inchecken. Maar gelukkig heeft u het op tijd ontdekt. Vraag dan in alle gevallen alsnog een nieuwe ESTA aan. U kunt er bijna zeker vanuit gaan dat deze fout alsnog wordt ontdekt, of op Schiphol of als u in de VS aankomt. U zult dan vrijwel zeker de toegang worden ontzegd. Dus vraag in dit geval altijd een nieuwe ESTA verklaring aan, en onthoudt dat de letter “o” niet voorkomt en het altijd het cijfer “0” is.