Wat gebeurt er met ESTA nu Trump president is?

Nieuws

Sinds Trump op 20 januari 2017 is ingezworen als president van de Verenigde Staten vraag heel de wereld zich af wat er gaat gebeuren. Er zijn vele standaard vragen zoals wat gaat er met de Amerikaanse en onze economie gebeuren. En blijft Trump zijn harde toon voorzetten.

Een vraag die vele mensen vergeten is wat gebeurt nu met de ESTA aanvraag procedure en blijft het hele ESTA systeem wel bestaan?

Wat is ESTA

ESTA is een afkorting voor Electronic System for Travel Authorization en is in Augustus 2008 ingevoerd en sinds 12 januari verplicht voor reizigers uit landen die onder het Visa Waiver programma vallen. Nederland, België en 36 andere landen vallen hieronder, inwoners uit die landen zijn dus verplicht voor hun reis een ESTA aan te vragen.

Wat wil Trump doen met het Visa Waiver programma?

Trump staat onder andere bekend om zijn harde immigratiebeleid. Tijdens zijn campagne heeft hij ook al regelmatig het Visa Waiver Program genoemd waaronder de ESTA aanvraag valt. Wat hem betreft wordt dit systeem afgeschaft, of in ieder geval zeer aandachtig opnieuw geëvalueerd. Dit om elke dreiging van extremisten die naar Amerika proberen af te reizen tegen te houden.

president trump en de ESTa aanvraag procedureNu hij president is is het nog maar de vraag of het echt gaat gebeuren. De landen die onder het Visa Waiver Program vallen zijn low risk, high value landen oftewel laag risico met een hoge waarde voor het toerisme in Amerika. Van alle toeristen komt 60% uit 1 van de 38 landen die gebruiken mogen maken van het ESTA aanvraagsysteem. Een president als Trump die uit het zakenleven komt zal wel twee keer nadenken voordat hij daadwerkelijk het ESTA systeem gaat afschaffen. Dit zou namelijk resulteren in een flinke afname in toeristen wat ook weer resulteert in miljoenen minder inkomsten bij de National Parks en misschien wel miljarden bij ondernemers in de toeristische gebieden.

Wat gaat er dan wel gebeuren?

Wat er daadwerkelijk gaat gebeuren weet nog niemand. In zijn eerste dagen als president heeft Trump al met flink wat zaken korte metten gemaakt, het afschaffen Visa Waiver Program is nog nergens genoemd en Trump heeft het na zijn campagne ook niet echt meer benoemt. Wat eventueel wel een mogelijkheid zo zijn is dat alle landen opnieuw worden beoordeeld of ze nog onderdeel mogen uitmaken van het Visa Waiver programma. Na de aanslagen in Brussel heeft de Amerikaanse overheid al aangegeven dat het mogelijk gaat kijken of België lid kan blijven van het Visa Waiver programma omdat zij vonden dat de controles op Belgische luchthavens niet op order was.

Het blijft dus even koffiedik kijken maar tot op heden bent u nog steeds verplicht een ESTA aan te vragen. Een goedgekeurde ESTA aanvraag is 2 jaar geldig en hiermee kunt u per keer maximaal 90 dagen in de Verenigde Staten blijven.