Katmai National Park in Alaska

Nieuws

een bruine beer die in het water staat

In de staat Alaska gelegen op een schiereiland ligt. Het ligt ongeveer 450 kilometer ten zuidwesten van de stad Anchorage. Er lopen geen wegen naar dit gebied dus is het National park alleen per boot of vliegtuig te bereiken. Pas in 1980 is dit gebied een National park geworden. Het terrein is 19.122 km2 groot en heeft een kustlijn van 160 kilometer. Het park is gratis te bezoeken.

Er vinden regelmatig vluchten plaats tussen het Ted Stevens Anchorage International Airport, het King Salmon Park Headquarter en het Visitor Center dat net ten westen van het park ligt. Ook is het mogelijk om via een klein watervliegtuigje naar het park te komen en dan te landen op Brooks Camp. Er varen vanaf verschillende plekken ook boten naar dit prachtige natuurgebied zoals vanaf King Salmon, Iliamna, Kodiak of Homer. Nog een tip: als u met een klein vliegtuig vliegt, dan vliegt u lager en heeft u dus ook meer mogelijkheden om het landschap vanuit de lucht te bewonderen en te fotograferen.

Terug in de tijd, op 6 juni 1912, vond een van de meest heftige vulkaan erupties in de recente geschiedenis plaats namelijk; de uitbarsting van de vulkaan Novarupta welke gelegen is op de flank van Mount Katmai. Pas vier jaar naar de eruptie werd er door The National Geographic Society een expeditie naar het getroffen gebied ondernomen. De leden van die expeditie waren de eerste mensen die zagen hoe de voorheen groen Ukak River Valley was bedekt onder een 200 meter dikke laag as. Na vier jaar was de laag as nog steeds gloeiend heet. Het water onder de as laag werd verhit en drong door de as laag heen naar boven. Uit de grond welde de rook op en zo kreeg deze vallei de toepasselijke naam The Valley of Ten Thousand Smokes.

Beren

In het nationale park leven naar schatting meer dan 2.000 beren. Vooral rond Brooks River zijn ze vaak te zien want hier gaan ze graag op jacht vanwege de in overvloed aanwezige zalm. Bij Brooks Camp zijn speciale platforms aangelegd. Vanaf die platforms kunt u de beren goed en makkelijk bewonderen. Er mogen maximaal 40 mensen tegelijk op de platforms. Bij drukte wordt de tijd die je op het platform mag door brengen gelimiteerd. Iedereen die Brooks Camp bezoekt is verplicht om bij het Visitor Center een instructie film te volgen. Op sommige plaatsen, zoals in Brooks Camp en in het Kin Salmon, zijn gratis containers waarin u uw etenswaren en andere artikelen in kunt bewaren welke beren aantrekken.

Bustour Valley of Then Thousans Smokes

Van begin juni tot half september rijd er elke dag een bus van Brook Camp naar de Vally of Ten Thousands Smokes. De route is 23 mijl lang. Onderweg rijd u door een bosgebied en een alpine toendra gebied. De weg eindigt op een heuveltop vanwaar u uitzicht heeft op de vallei. Er is mogelijkheid om te lunchen bij het Three Forks Visitor Contact Station. Onder begeleiding van een gids is het mogelijk om te voet naar de bodem van de vallei te gaan. Ongeveer na 5 kilometer lopen daalt u een afstand van 250 meter. De tocht omhoog is erg zwaar, zorg voor goed schoeisel en voldoende water.

Wandelen

In het park zijn slechts twee officiële wandelpaden aanwezig namelijk; de boven genoemde Ukak Falls Trail en de Dumpling Mountain Trail. Deze wandeling begint bij Brooks Camp. Onder begeleiding van een Ranger klimt u over een afstand van 2,5 kilometer naar een uitkijkpunt dat ongeveer 250 meter hoger ligt dan het begin punt van de route. Vanaf dat punt is er een keuze om de route nog verder omhoog te lopen om zo nog een 500 meter hoger te komen, dit is ongeveer nog 4 kilometer lopen. Op dat eindpunt bevind u zich op de top van Dumpling Mountain, waar u een prachtig uitzicht heeft over Naknek Lake en haar omgeving.

2 mensen die wandelen in het bos

Kano/Kajak

Bij Brooks Logde Traiding Post is het mogelijk om kano’s en Kajaks te huren. Een populaire route is de 86 mijl lange Savonski loop, die neemt 5 tot 10 dagen in beslag!

Weersomstandigheden

In het nationaal park zijn de weersomstandigheden bijzonder onvoorspelbaar. Binnen een tijdbestek van 24 uur kan je met allerlei verschillende weer types te maken krijgen. Tijdens de zomer kan de temperatuur dicht bij het vriespunt liggen, maar soms wordt het ook 25 graden Celsius. Warme, zonnige momenten worden afgewisseld door heftige regenstormen met harde wind. De winters zijn koud met soms wel temperaturen tot zo’n 40 graden onder nul.

Accommodaties

Vlakbij de oever van Naknek lak, iets ten noorden van Brook Camp Visitor center, ligt Brooks Camp Campground. Deze camping bied plaats aan zestig personen. De camping is geopend van begin juni tot half september. Vooraf reserveren is verplicht, het is een populaire camping en is erg snel vol.

Mocht u hier naartoe komen om te vissen dan zijn er speciaal voor de sportvissers speciale cabines te huur. U huurt ze via een bedrijf wat gelijk voor uw visvergunning, bootservices en maaltijden zorgen.

Mogelijkheden om er in een lodge te slapen zijn in het noorden van het park te vinden. Tussen Nonvialuk lake en Kulik Lake zijn er 14 die plaats bieden voor twee personen. Met meerdere personen bent u een grote lodge nodig. Dat kan in Brooks Lodge, daar staan 16 lodges voor maximaal 60 personen. Brooks Lodge ligt in het oosten van het park direct bij Brooks River en Brooks Falls. Dit is de plek vaar er van heel dichtbij gezien kan worden hoe bruine beren de vissen vangen en in de rivier zwemmen.

Voorzieningen

In de Brooks Lodge Traiding Post kunt u kleine snacks, frisdranken, artikelen voor persoonlijke verzorging, souvenirs en visbenodigdheden kopen. Hier worden ook de kano’s, kajaks en de beer resistent containers verhuurd.

Bij Brook Lodge is een restaurant waar alle bezoekers terecht kunnen voor ontbijt, lunch en diner, meestal in buffetstijl. Er is ook een cocktailbar aanwezig. Reserveren is gewenst. Mogelijkheden om zelf te koken zijn er ook als u op de camping staat. Speciaal daarvoor aangewezen plekken zijn er gemaakt en er is campinggas verkrijgbaar.

Het King Salmon Visitor Center, ligt ten westen van het park is alleen in de zomermaanden dagelijks geopend. In de overige maanden is het open van donderdag tot en met zaterdag. In het Visitor Center beschikken ze niet alleen informatie over Katmai National Park, maar ook informatie over de geschiedenis, cultuur en het dierenleven in het overige deel van Alaska.

Alaska heeft nog zeven andere nationale parken, die allemaal bijzondere dingen te bieden hebben. In dit, toch wel, heel unieke en bijzondere land! Lees ook ons artikel over het veelzijdige Yosemite National Park in Californië.