Laptopverbod ruimbagage Amerika?

Nieuws

Laptopverbod

Luchtvaartautoriteit FAA heeft gevraagd om een laptopverbod en voorgesteld om laptops en andere grote elektronische apparaten met een batterij te verbannen uit de laadruimbagage van Amerikaanse vliegtuigen.

Na onderzoek

FFA heeft dit laten weten na het uitvoeren van een eigen onderzoek welke recent heeft plaatsgevonden. De uitslag hiervan ligt inmiddels al bij de VN-organisatie voor de burgerluchtvaart ICAO.

Laptopverbod

Door alle aanslagen van de afgelopen tijd hebben ze overwogen dat reizigers geen laptops meer mee mochten nemen als handbagage: het laptopverbod. Deze moesten worden achtergelaten in het laadruimbagage tijdens vluchten naar Amerika. Na het verscherpen van alle controleregels is Amerika hier toch niet mee akkoord gegaan. Het zou namelijk juist gevaarlijker zijn wanneer elektronische apparaten achter gelaten zouden worden in het laadruim. Stel dat er iets met een van deze apparaten zou gebeuren, kunnen ze er niet meteen bij. Dit is ook uit het onderzoek van de FFA gebleken.

Batterij

Een van de gevolgen zou kunnen zijn dat de lithium-ion-batterij van een laptop oververhit kan raken. Wanneer dat gebeurd en deze ligt dichtbij een spuitbus, dan ontstaat er een explosie. Uitgaande van het ergste geval, wordt hierbij het automatische blussysteem beschadigd van het vliegtuig. Dit kan dan weer leiden tot “het verlies van het vliegtuig.” Dit is uit het onderzoek van de FFA gebleken.

Meerdere tests

Het voorstel van de FFA is nog niet gefiatteerd door andere lidstaten van de ICAO. Dit zal zo snel mogelijk worden behandeling tijdens een vergadering de ICAO in Montreal. Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart heeft de aanbeveling om laptops uit het ruim te weren wel onderschreven. In totaal heeft de FFA tien tests uitgevoerd. Tijdens deze tests hebben ze een volledig opgeladen laptop in een koffer gestopt en in het luchtruim geplaatst. Hierna werden de laptops van buiten verhit. Hiermee werd het zelfstandig verhitten van de batterij nagebootst. Gezien een spuitbus met droogshampoo toegestaan is in het luchtruim, hebben ze hier ook een test mee gedaan. Ze hebben de spuitbus aan de laptop vastgebonden. Tijdens deze test ontstond er al vrij snel brand, en de spuitbus ontplofte binnen 40 seconden.

Klik hier als u meteen een ESTA wilt aanvragen.