Martin Luther King day

Nieuws

Martin Luther King day

Een Amerikaanse feestdag welke gevierd wordt rond 15 januari is de Martin Luther King day. Jaarlijks vieren deMartin Luther King Amerikanen deze dag op de derde maandag van januari. Dit is altijd rond de geboorte dag van Martin Luther King en valt dit jaar op maandag 18 januari.

Demonstreren

King werd wereldberoemd in de jaren vijftig en zestig hij wilde een einde maken aan de rassenscheiding. Zo demonstreerden ze voor gelijke rechten in de bus, dat zowel blanke en zwarte mensen mochten zitten.

Gelijkheid

De zwarte mensen kwamen in opstand door helemaal niet meer met de bus te gaan, maar zo draaiden de bus maatschappijen verlies. Steeds meer mensen sloten zich aan bij de demonstratie en zochten een woordvoerder. Dit was Martin Luther King. King vond het vooral belangrijk dat iedereen gelijk was, naar de mens te kijken en niet naar de huidskleur. In 1956 hadden ze succes de wet werd veranderd en rassenscheiding in de bussen werd verboden. Er waren ook veel tegenstanders en King is jarenlang bedreigd, zelfs een keer neergestoken. In 1964 kreeg hij de Nobelprijs voor de vrede

I have a dream!

In 1968 werd Martin Luther King op 39 jarige leeftijd doodgeschoten. Maar niemand zal vergeten wat hij heeft bereikt met zijn legendarische worden “I have a Dream!”

Feestdag

Na de dood van King in 1968 ontstond het idee om van zijn geboortedag een officiële feestdag te maken. In 1979 is er een voorstel geweest voor de feestdag maar deze kreeg toen te weinig stemmen. Na jaren lange acties ontstond er in 1981 een concreet voorstel, ruim zes miljoen mensen tekende de petitie om een feestdag te maken van de geboortedag van King. President Ronald Reagan tekende de wet voor Martin Luther King Day op 2 november 1983. In 1986 werd deze voor het eerste gevierd, pas 2,5 jaar later.

Het is een officiële feestdag waarbij medewerkers van de overheid vrij zijn. Ook veel scholen en hogere scholen zijn gesloten. Er zijn wel veel bedrijven en winkels die geopend zijn. Martin Luther King Day heeft maar weinig tradities, het is bedoeld om de burgerrechtenactivist en zijn zienswijze te eren.