Monument Valley

Nieuws

stenen met uitzicht van blauwe lucht en wolken

Monument Valley staat bekend om zijn unieke rotsformaties. Het is gelegen op het punt waar de staten Utah, Arizona, Colorado en New Mexico samen komen. In het zuidwesten van Amerika is dit misschien wel het voorbeeld van de overweldigende schoonheid van het woestijn. Grote rotsblokken die driehonderd meter hoog uit het land verrijzen met een felrode kleur , omgeven door lege weide vlakken. U zal het ongetwijfeld herkennen uit de vele films en commercials die hier werden opgenomen. Het is soms maar moeilijk te geloven dat het echt is, Monument Valley is een surrealistische omgeving. Het is dan ook niet zo heel gek dat de oorspronkelijke bewoners de Navajo-indianen vele legendes hebben over het ontstaan van deze rotsen, de wind en de dieren.

Wetenschappers hebben hun eigen verklaring. Miljoenen jaren geleden zorgde onderaardse druk op de aardkorst onder meer voor de “geboorte” van de Rocky Mountains. Net als bij Yellow Stone zou het gaan om vulkanische activiteit.  Bij dit soort processen ontstaat vaak erosie. Regen zorgt ervoor dat de afzetting via rivieren in het lager gelegen land terecht komt. Dit is het gebied wat we tegenwoordig kennen als Monument Valley. Door dit gevolg ligt het gebied duizenden meters boven de zeespiegel. Door het toenemende gewicht wordt de bodem in elkaar gedrukt. Tegenwoordig ligt het op 1.700 meter hoogte. Aan de oppervlakte van dit landschap hebben wind en regen al miljoenen jaren vrij spel op het broze zandsteen en het gevormde siltsteen. De zachte delen spoelen langzaam weg, terwijl de hardere delen overeind blijven staan. Sommige zijn wel 300 meter hoog. De Vallei heeft zijn karakteristieke rode kleur te danken aan het in de bodem aanwezige ijzeroxide.

Kayenta

Monument Valley is een Navajo Nation Tribal Park wat betekent dat het behoort tot het grondgebied dat wordt beheerd door de Navajo indianen. Sommige families wonen er al generaties lang, zij houden tradities van hun voorouders in ere. Voor deze indianen vormt het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. In het dorp Keyenta herbergt zich onder meer het Navajo National Monument. Dit cultureel centrum bied een kijkje in het leven van een Navajo indiaan. Er zijn onder meer tentoonstellingen over de geschiedenis van de stam, tradities en hun geloof. Er zijn replica’s van huizen te zien, als u nieuwsgierig bent naar hoe ze in dit gebied vroeger woonden dan moet u hier absoluut even rond kijken.

Valley Drive

Sommige toeristen beperken hun bezoek tot het uitzicht bij het bezoekerscentrum. Mocht u een beter beeld willen krijgen van de omgeving kan je via de bijna 30 kilometer lange Valley Drive door het gebied heen rijden. Dit is een onverharde weg, niet altijd even goed onderhouden, erg stoffig en hobbelig, maar een heus avontuur. Mocht u dit met uw eigen (huur)auto niet durven dan is er ook een mogelijkheid om deze rondrit bij een Navajo Indiaan te boeken.

Bezienswaardigheden

Aan het begin van de Valley drive route komt u bij een stopplaats waar u een spectaculair mooi zicht heeft op de drie meeste bekende bergen; West Mitten, East Mitten en Merrick Butte. Deze drie rotsen zijn ongeveer 300 meter hoog. Als u langs Merrick Butte kijkt dan zie u drie dicht bij elkaar staande spires, die samen The Three Sisters worden genoemd.

Agathla of El Capitan is een statige berg die het overblijfsel is van een oude vulkaan. Door verregaande erosie is die steeds meer op de andere rotsen gaan lijken maar deze kent dus een andere geschiedenis. Door de indianen is de berg Agthla genoemd en El Capitan komt van een kolonel die een strijd voer tegen de Navajo’s in 1863.

Het North Window laat Monument Valley vanuit een andere hoek zien. Vanaf deze plek biedt het een weidse blik op het noordelijk deel van het gebied. Zo kan je in de verte onder meer The Mittens en de Three Sisters zien.

In de buurt van de Totem Pole liggen de rode duinen van Monument Valley. Deze duinen “lopen” nog door het landschap als de wind ze meevoert. Wie dit fenomeen graag wil zien kan het best op een winderige dag gaan. Opvallend is dat hier ook enkele bronnen zijn waaronder Sand Springs.

Wandelen

Het staat niet bekend als een wandelparadijs. Er is één wandelroute, de Wildcat Trail, die kunt u zelf lopen. Deze is ongeveer 5 kilomer lang en gaat langs de beroemde Mittens. Als u vroeg in de ochtend gaat is het helemaal niet druk en kunt u genieten van de verschillende kleuren van de rotsen naar mate de zon hoger aan de horizon komt.

blauwe zee met strand en natuur

Beste tijd

Januari en Februari hebben soms een extra dimensie door de sneeuw en donderwolken. Het is dan ook rustiger dan in de zomermaanden. April en mei, vormen een ongekende bloementuin, na de onweersbuien bloeien er nu talloze bloemen in het zand. De rest van het jaar groeit er eigenlijk niks. De drukste maanden zijn de zomermaanden juni, juli en augustus. Door de vlakte kan het in de zomer maanden behoorlijk warm aanvoelen.

Ook graag Monument Valley bezoeken? Hier kunt u uw ESTA aanvragen.