Veiligheid op vakantie

Nieuws

“Ik ga op vakantie en ik neem mee…” Wie kent deze zin nu niet. Zodra we op vakantie gaan denken we aan van alles en nog wat. Bijvoorbeeld; wat we mee moeten nemen, of ons paspoort in orde is en welke overige documenten er nodig zijn, zoals een ESTA voor Amerika of een ETA voor Canada. We pakken onze tassen in en denken dat we alles goed voor elkaar hebben.

Telefoon in een hand

Digitale veiligheid

Maar denken we ook aan onze digitale veiligheid? We weten allemaal dat we ons paspoort niet zomaar af moeten geven aan vreemden, maar zodra we bij de Star Bucks zijn en we verbinding maken met een openbaar Wi-Fi netwerk, dan doen we eigenlijk precies hetzelfde, alleen dan met onze data.

(Schijn) Veiligheid

Vooral in het buitenland willen we zo weinig mogelijk op ons eigen mobiele netwerk zitten. Logisch, want niet iedereen heeft een grote data bundel. Op de meeste plekken is het mogelijk om gebruik te maken van een openbaar WiFi hotspot, vaak ook in je eigen hotel. Heel erg handig, maar hoe weet je zeker dat de hotspot waar je verbinding mee maakt ook daadwerkelijk echt is? Voor een hacker is het maar een kleine moeite om zich voor te doen als het netwerk. Je maakt verbinding met de hotspot van je hotel, maar eigenlijk maak je verbinding met het netwerk van een hacker. Deze fungeert als tussenpersoon en stuurt alle informatie gewoon door. Bij het aanmelden wordt gevraagd om je kamernummer en misschien nog wat andere gegevens. Deze vul je natuurlijk gewoon in. De hacker heeft nu de beschikking tot je kamernummer en je naam. Vervolgens zou deze het hotel kunnen bellen en zeggen dat sleutelpas verloren is. Er wordt een nieuwe sleutelpas gemaakt en opgehaald en ze hebben toegang tot je kamer.

Niet alleen dit, maar al het verkeer wat over een openbaar netwerk loopt kan buit gemaakt worden, ook in Nederland! We denken allemaal dat het wel mee zal vallen, maar het gebeurd vaker dan je denk. Gelukkig zijn er ook wat oplossingen voor om jezelf hier tegen te beschermen.

een moeder en een kind met een wifi logo op de achtergrond

Waar moet ik op letten

Met deze simpele regels kun je een hoop problemen voorkomen. Het belangrijkste is goed opletten wat je aan het doen bent. Bewust worden van is een goede start.

– Maak geen gebruik van een openbaar WiFi netwerk
– Vul niet zomaar privé gegevens in totdat je zeker weet dat je op een officiële site zit.
– Let op een groen slotje bij de website zodat je zeker weet dat de verbinding      beveiligd is.
– Nooit op een openbare computer internet bankieren

De meeste mensen willen het nog steeds niet geloven, maar internet bankieren via de telefoon is beter beveiligd dan via de computer. Als je bezig bent met je financiën doe dit dan op je mobiele netwerk. Dan weet je zeker dat er geen mensen mee kunnen kijken.

VPN – Virtual Private Network

Wil je dan toch echt gebruik maken van een openbaar WiFi netwerk, dan raden wij aan om gebruik te maken van een VPN verbinding. Dit zorgt ervoor dat er een beveiligde verbinding wordt opgebouwd dat zelfs op een netwerk waar mensen stiekem meeluisteren, niemand kan zien wat je doet. Er zijn gratis VPN diensten, maar deze hebben vaak beperkingen in snelheid en een data limiet. NORD VPN
is een zeer populaire VPN dienst. Deze is makkelijk in gebruik en niet al te duur.

Voor nu, alvast een fijne vakantie!