De 75 jaar oude kerstboom in Rockefeller Center

Nieuws

Shelby, de 75 jaar oude kerstboom, is gearriveerd in het iconische Rockefeller Center
Op 11 november heeft de kerstboom van het Rockefeller Center in New York haar komst aangekondigd. Er worden miljoenen bezoekers verwacht in de aankomende maanden. Het is elk jaar weer een heuse trekpleister!

Kerstboom naast het water

Traditie

De kerstboom in het Rockefeller Center in New York is een van ’s werelds beroemdste kerstattracties en trekt jaarlijks zo’n 125 miljoen bezoekers. In 1933 is deze oude traditie van het opzetten van de kerstboom in het Rockefeller Center gestart. Elk jaar rond half november op de woensdag na Thanksgiving wordt de boom verlicht door de huidige burgemeester van New York City.

Noorse spar

Voor de kerstviering van dit jaar, 2018, hebben ze een 75 jaar oude Noorse spar gekozen. Deze is 72 voet lang en weegt 24.000 pond. De boom werd half november gehesen en kijkt uit over de Rockefeller ijsbaan in Manhattan. Een plaatje welke zo uit een boek had kunnen komen. In de boom hangt een acht kilometer lange meerkleurige LED lichtsnoer en een prachtige Swarovski kristallen ster op het topje van de Noorse spar, als kers op de taart. De lichtceremonie wordt dit jaar op 28 november live uitgezonden op t.v. De boom is te bewonderen tot zeven januari 2019.

Een houten huisje in een bos met sneeuw op het dak

Arbeiders

Zoals eerder gezegd is deze hele traditie officieel begonnen in 1933, maar eigenlijk is het tijdens de bouw van het Rockefeller Center tijdens de Grote Depressie in 1931 al begonnen. De arbeiders die aan de bouw van het Rockefeller Center werkten hadden besloten geld in zamelen en hebben hiervan een 10 meter hoge boom opgezet. Deze hebben zij versierd met papieren slingers, blikjes en snoeren van veenbessen. Dit alles werd gemaakt door familieleden van de arbeiders. Destijds vierden zij kerst met deze onverlichte boom en sindsdien het Rockefeller Center de verzamelplaats en een weerspiegeling wat er over de hele wereld gebeurde.

Tweede Wereld Oorlog

Twee jaar later, in 1933, werd het een ware vakantiebaken voor de New Yorkers en haar bezoekers. De schaatsbaan, welke onlosmakelijk verbonden is aan het hele tafereel, is in 1936 gebouwd tegenover de boom in de plaza. Zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de boom opgezet met simpele patriottische decoraties, geschilderde houten sterren en blauwe, rode en witte niet verlichte globes. Ook stonden er toen drie bomen in plaats van één hele grote boom, in de kleuren van de Amerikaanse vlag.

Schaatser met gele muts en met gebouwen op de achtergrond

Aanslagen

Jaar in jaar uit heeft de boom het telkens weer voor elkaar gekregen om mensen samen te brengen en met name de laatste decennia. Zelfs na de aanvallen van 11 september 2001 op de Twin Tower verzamelden mensen zich rond deze enorme boom rond kerstmis en toonden ze dat wat er ook gebeurd, ze altijd samen sterk zijn. Dat jaar tijdens de verlichtingsceremonie “was de magie teruggekeerd naar de Big Apple en is het tijd om de lichten aan te doen” aldus Laura Bush.

Selectie

De bomen die worden gebruikt voor de kerstviering op het Rockefeller Center worden meestal geschonken en naderhand wordt het hout van de boom gedoneerd. De beheerder van de tuinen in het Rockefeller Center, David Murback, selecteerde de kerstbomen totdat hij overleed in 2009. Nu worden deze gescout door Erik pauze, welke nu hoofdtuinman is. Hij gaat langs verschillende kwekerijen in het drielandengebied om zo de perfecte boom te vinden. Hij selecteert de bomen op gezondheid en vorm, maar ook of de boom zware decoraties aan kan.

De Noorse spar van 75 jaar oud, welke dit jaar gebruikt wordt, werd geschonken door Lissette Gutierrez en haar vrouw Shirley Figueroa. Deze boom stond in hun eigen thuin, op 96 kilometer afstand van New York City. De boom werd Shelby genoemd omdat de eigenaren het gevoel hadden dat de boom vrouwelijk van aard is.

Shelby

Jarenlang keek hoofdtuinier Erik Pauze naar ‘Shelby’ maar de eigenaren wilden deze majestueuze boom maar niet kwijt. Dit jaar kon hij ze eindelijk overtuigen om de boom te doneren. Hij heeft de hele zomer voor de boom gezorgd voordat hij deze ontwortelde. De boom zal na de kerst worden gedoneerd aan de ‘Habitat for Humanity’om het bouwen van woningen bij te staan.

Kerstmis

Kerstmis is een van de meest populaire feesten van over de hele wereld. Overal worden verschillende soorten decoraties gebruikt. Voor Thanksgiving beginnen de Amerikanen al met hun kerst decoratie in en om het huis, zo enthousiast zijn ze. Het is een hele fijne, gezellige en warme manier om het jaar af te sluiten met al die lichtjes, kleuren en cadeautjes. Alleen de sfeer al die het met zich mee brengt is magisch. Hoe groter het gevierd wordt, hoe gelukkiger de mensen er van worden.

kerstboom met lichtjes erin en cadeautjes erom heen

Ook graag Shelby in het echt bewonderen? Vraag dan hier uw ESTA aan!