Binnenkort social media wachtwoorden opgeven

Nieuws

Wordt het binnenkort ook verplicht social media wachtwoorden op te geven bij je ESTA aanvraag? Als het aan de Amerikaanse overheid ligt gaat dit binnenkort toch echt gebeuren.

Eerst gebruikersnamen

Sinds december wordt er tijdens de ESTA aanvraag al gevraagd om social media gebruikersnamen. Het invullen hiervan is echter optioneel en het niet invullen zorgt er niet sneller voor dat je aanvraag wordt afgekeurd.

Het doel van het verkrijgen van je Facebook, Instagram, Snapchat, Youtube gebruikersnaam is om reizigers extra te controleren. De Amerikaanse overheid zegt dat de social media controles worden gedaan om terrorisme te voorkomen.

Toen dit in juni 2016 bekend werd gemaakt was er al forse kritiek omdat de Amerikanen er nu niet om bekend staan privacy hoog in het vaandel te hebben.

Nu ook social media wachtwoorden?

Nu is het invullen van je social media gebruikersnamen bij het aanvragen van je ESTA nog optioneel omdat het om een test gaat, maar binnenkort kun je verwachten dat het verplicht wordt.

Een nieuw idee van de Amerikanen is om naast deze gebruikersnamen ook je wachtwoorden te vragen wanneer je een ESTA wilt aanvragen. Dit idee is gelukkig nog niet tot uitvoering gebracht en het is de vraag of dit ook wel daadwerkelijk wordt ingevoerd. Het is een flinke schending van de privacy van reizigers.

De reden voor het vragen van social media wachtwoorden is ook weer het voorkomen van terrorisme in Amerika. Met de wachtwoorden kunnen ze inloggen op de accounts en de reizigers volledig doorlichten.

En wat als ik dat niet wil?

Voor nu is er nog reden tot ongerustheid, het opgeven van social media gebruikersnamen bij je ESTA aanvraag is nog optioneel en het verplicht opgeven van wachtwoorden is nog slecht een idee wat geopperd is. Echter mocht de Amerikaanse overheid dit in de toekomst gaan invoeren dan heb je geen andere mogelijkheid tot het afgeven van deze informatie. Anders zul je niet mogen afreizen naar de Verenigde Staten.
Laten we hopen dat het beperkt blijft tot het optioneel opgeven van je usernames en dat het opgeven van je wachtwoorden voor altijd een idee blijft.

Middels deze link kunt een ESTA aanvragen in het Nederlands voor slechts € 29,95 en kunt u veilig betalen middels iDEAL.