Nederlandse audiotour door Alcatraz voor kinderen

Nieuws

Zee en een pier met een gezin die op de pier staat

Als je met je gezin op vakantie gaat naar Amerika, en een bezoek brengt aan San Francisco, denk je niet gauw aan een uitje naar het voormalig gevangeniseiland; Alcatraz. Toch is dit echt heel leuk voor kinderen. Ze hebben namelijk speciaal voor kinderen een audiotour welke ook beschikbaar is in het Nederlands.

Pier 33

Vanaf Pier 33 kun je de boot nemen van Alcatraz Cruises naar Alcatraz. Bij een sterke stroming kan het voorkomen dat deze boot behoorlijk gaat schommelen. Sommige kinderen kunnen dit nogal spannend vinden. Op het bovendek van de boot heb je een prachtig uitzicht op de Golden Gate Bridge. Na ongeveer een boot tocht van 15 minuten meert de boot aan bij Alcatraz.

Eenmaal van de boot af moet je nog wel een eindje omhoog lopen naar het celblokken gebouw. Op ongeveer de helft van deze wandeling is het voormalig mortuarium te bekijken wat erg indrukwekkend is.

Een eiland met een cruiseschip

Audiotour

De audiotour via een hoofdtelefoon begint in het celblokken gebouw. Voormalig gevangen en ex-gevangenisbewaarders leiden je rond als gidsen tijdens deze tour. Sinds kort is deze tour ook in het Nederlands wat erg handig is wanneer kinderen nog niet zo goed de Engelse taal beheersen. Ook zijn er op de achtergrond originele gevangenis geluiden te horen zoals het dichtslaan van celdeuren, geschreeuw van gevangen en commando’s van gevangenisbewaarders wat deze tour extra spannend maar ook realistisch maakt.

Op deze manier krijg je een goed beeld over wat zich hier in het verleden heeft afgespeeld. De audiotour leidt je langs verschillende celblokken maar ook andere ruimtes zoals de eetzaal en bibliotheek. Het zware leven op Alcatraz wordt genoemd en beroemde en beruchte gevangen komen aan bod.

gevangenis hok met witte muren en een raam

Realistisch

Om het geheel nog realistischer te maken hebben ze een paar cellen in originele staat ingericht. Dit maakt het voor kinderen makkelijker om een beeld te krijgen van hoe het leven er uit zag voor een gevangene. Er is zelfs een mogelijkheid om een kijkje te nemen in een van deze cellen waar het klein en erg benauwd aanvoelt. Gevangen hadden vroeger maar weinig privacy. Het idee dat zij opgesloten zaten op een eiland, zo dichtbij het vaste land maar tegelijkertijd ook zo ver weg moet vreselijk geweest zijn voor ze.

Op Alcatraz zijn meerdere ontsnappingen en ontsnappingspogingen gedaan waar ook op in wordt gegaan tijdens de audiotour. Er is zelfs te zien in een aantal cellen en op fotoborden hoe de gevangen zijn ontsnapt of hoe zij geprobeerd hebben te ontsnappen. Ook dit geeft een duidelijk beeld van het leven van een gevangene.

Naar buiten

Vroeger was de doorgang naar buiten alleen toegankelijk voor de gevangenisbewaarders maar tegenwoordig mogen bezoekers hier ook doorheen. Dit geeft een geweldig uitzicht op San Francisco. Gevangenen moeten dit uitzicht ook vast gezien hebben en gevoeld hebben hoe dichtbij vrijheid was.

Wonen op het eiland

Gevangenisbewaarders woonden destijds ook op het eiland, samen met hun partners en kinderen. Dat betekent dat kinderen daadwerkelijk zijn opgegroeid op Alcatraz. Dat is voor ons bijna niet voor te stellen. Kinderen die praktisch opgroeiden met zware criminelen en elke dag de boot namen om in San Francisco naar school te gaan.

Souvenirwinkel

Op het eiland kun je posters, boeken, DVD’s en allerlei andere leuke souvenirs kopen in het souvernirwinkeltje. De audiotour eindigt ook in de souvenirwinkel. Deze tour is echt indrukwekkend, en dan juist leuk om een aandenken hieraan te kopen in het winkeltje. Er zijn zelfs vaak ex-gevangenisbewaarders en ex-bewoners aanwezig in het winkeltje om vragen te beantwoorden van de bezoekers. Elk half uur is er een boot om je terug te brengen naar Pier 33 in San Francisco.

Tips:

  • Kinderen tussen de 5 en 11 jaar krijgen korting op de entreekaarten. Kinderen tot 5 jaar mogen gratis naar binnen.
  • Ga je in het hoogseizoen, zorg dan dat je ruim van te voren de kaarten boekt. Deze zijn 90 dagen vooraf al te boeken.
  • Je kunt niet parkeren bij Pier 33. Het is dus handig om een bus of taxi te nemen naar Pier 33 en vertrek op tijd en ga op zoek naar een parkeerplaats in de buurt.
  • Het kan best fris zijn op de boot. Neem voor de zekerheid een vest of trui mee.
  • Het is niet handig om een buggy of kinderwagen mee te nemen omdat je vanaf de boot naar het celblokken gebouw een flinke helling op moet. Wel rijdt er speciaal voor mindervaliden of bezoekers met kleine kinderen een treintje.
  • Je mag geen eten meenemen naar Alcatraz. Wel mag je een flesje water meenemen tijdens de tour. Eet van te voren goed zodat je er geen honger krijgt.
  • Neem geen grote tassen mee, dit is namelijk verboden. En rugzak van normaal formaat mag dan weer wel.
  • Houd je vlucht in de gaten op: Flightradar online

Nieuwsgierig geworden? Vraag dan hier uw ESTA aan!