Varen in het Voyageurs National Park in Minnesota

Nieuws

Voyageurs is een National Park in de staat Minnesota op de grens met buurland Canada. Het park werd opgericht in 1975. Voyageurs bestaat voor een groot deel uit water. Het is 882 km2 groot waarvan 543 km2 land en 339 km2 water. Dit Nationale park is vooral voor mensen die graag op het water zijn. Anders dan de meeste andere nationale parken heeft Voyageurs geen opvallende bezienswaardigheden. De reden om dit park een bezoek te brengen is om te varen en de vele eilanden met hun rotsachtige kustlijnen en dichte bossen te bewonderen. Het is een paradijs voor excursies per kajak of kano. Talrijke prachtige meren en baaien waar u heerlijk doorheen kunt varen.

zeilboot op een meer met bergen

Bereikbaarheid

Voyageurs National Parkt ligt in het noorden. Over een afstaand van 55 mijl loopt de noordgrens van het park gelijk aan de grens met Canada. Vanuit het zuiden kan je het park bereiken via Highway 53, vanuit het westen via Highway 11. Omdat een groot deel van het park uit water bestaat lopen er nauwelijks wegen in het park zelf. De meeste eilanden en voorzieningen zijn per boot bereikbaar. Er zijn drie Visitor Centers in het National park aanwezig, deze kunt u met de auto bereiken.

Geschiedenis

Het gebied werd duizenden jaren geleden al doorkruist voor nomadenstammen die op zoek waren naar vis en planten. Waarschijnlijk waren het afstammelingen van volk dat vanuit Azië via de Beringstraat naar Noord Amerika zijn gekomen. Later werd het het woongebied van verschillende indianenstammen waaronder; de Cree, de Monsoni, de Assiniboin en de Ojibwe. In het park zijn veel archeologische vondsten gedaan waardoor de onderzoekers meer inzicht kregen. Verschillende van deze vondsten zijn opgenomen in het National Register of Historic Places. De eerste Europeaan was de Franse ontdekkingsreiziger Jacques de Noyon, hij overwinterde in 1688 nabij Rainy River. Door de Europese vraag naar bevervellen trokken bonthandelaren hier naartoe. Zij maakten gebruik van grote berkenhouten kano’s die bestuurd werden door Frans-Canadese kanovaarders die Voyageurs werden genoemd. Met behulp van de kano’s werden goederen vervoerd tussen Montreal en het noordwesten van Canada. De voornaamste inwoners waren op dit moment de Ojubwe Indianen. Deze speelden een belangrijke rol bij de levering van voedsel, bondvachten en kano’s. Soms werden ze ingezet als gidsen voor de Europese handelaren.

Aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw kwam het gebied in handen van de grote houtindustrieën. Om te kunnen voldoen aan de vraag naar water voor de houtzagerijen werden er diverse dammen gebouwd. Een andere belangrijke bron van inkomsten was toen ook de visserij. Al tijdens het laatste decennium van de 19e eeuw ontstond het idee om het merengebied van Noord Minnesota te beschermen, door de status National Park er aan toe te kennen, toch heeft dit nog tot 1975 geduurd voor dat Voyageurs een National Park werd.

Visitor Centers en voorzieningen

Rainy Lake Visitor Center is dagelijks geopend van half mei tot september. De overige maanden van woensdag tot en met zondag. In dit Visitor Center is een een museum, een seizoensgebonden tentoonstelling, een souvenirwinkel en een boekenwinkel te vinden. Er is tevens een informatiedesk aanwezig en u kunt er een parkfilm bekijken. Vlakbij het Visitor Center is het mogelijk om boten ter water te laten. De andere Visitor Centers zijn kleiner en niet altijd geopend. Bij zowel Kabetogama lake Visitor Center en Ash River Visitor Center zijn parkeerplaatsen aanwezig en is het mogelijk om uw boot ter water te laten.

Meren en eilanden

Binnen het park bevinden zich ruim 30 meren en ongeveer 900 eilanden. De rotsen waaruit de eilanden bestaan zijn bijzonder oud. Deze zijn aan de oppervlakte gekomen tijdens ten minste vier periodes waarin gletsjers de bovenliggende lagen hebben weggesleten. Bovenop de rotslagen ligt een vruchtbare laag. Omdat het een vruchtbaar gebied is leven hier veel verschillende planten en dieren. De meest voorkomende bomen zijn de naaldbomen, ook zijn er andere soorten zoals espen en berken.

Welke dieren u kunt tegenkomen is afhankelijk van het seizoen. In de zomer zijn er veel beren, herten, bevers of eekhoorns te zien. Ook leven er veel vogels in het National Park. In de winter houden deze dieren een winterslaap of zijn tijdelijk weggetrokken. Dan is het juist de periode dat de sneeuwhazen en de wolven actiefzijn. In totaal komen er meer dan 275 verschillende zoogdieren voor.

Het grootste schiereiland is Kabetogama Penisula, een gebied van meer dan 300km2 zonder wegen. Het bestaat vooral uit rotsachtige heuvelruggen, met dicht begroeide bossen, veen en moerasgebieden. Op heuvel de Ellworth ligt een rotstuin, je kan hier een groot aantal vreemd gevormde rotstssculpturen bezichtigen, te midden van allemaal mooi bloemen.

De grootste meren zijn Rainu Lake, Namakan Lake, Kabetogama Lake en Sandy Point Lake. Rainy Lake ligt aan de noordzijde van het park en is 60 mijl lang en op het breedste punt 12 mijl breed. De Canadese grens loopt dwars door het meer. Boten kunnen te water worden gelaten nabij het Rainy Lake Visitor Center. Hier kunt u met de auto komen. De wind heeft vaak vrij spel op Rainy Lake waardoor het water vaak behoorlijk onrustig kan zijn. Het is daarom extra van belang dat u tijdens een boot- of kanotocht de weeromstandigheden goed in de gaten houd.

Aan de oostzijde van het park loopt een smalle waterweg, American Channel, voorheen waren Rainy Lake en Namakan Lake via American Channel met elkaar verbonden. De waterweg is tegenwoordig afgesloten door een dam. Vlakbij deze dam is het enige hotel van het National park; Kettle Falls Hotel. Deze werd gebouwd kort voor de eerste wereldoorlog en was oorspronkelijk bedoeld voor houthakkers die in het gebied werkten.

Namakan Lake ligt aan de oostzijde, is 17 mijl lang en maximaal 3 mijl breed. Ook dit meer grenst weer aan de kustlijn van Ontario Canada. Namakan Lake ligt veel meer beschut als Rainy Lake en is erg geschikt om te kanoën en boottochten te maken. Je kan er alleen niet met de auto komen dus zult er naartoe moeten varen.

De Namakan Narrows liggen in het zuidoosten van Namakan Lake bij een smalle doorgang. Als u door deze doorgang vaart komt u op het veel kleinere Sandy Point Lake dat 7,5 mijl lang is en 2,5 mijl breed. Aan het zuiden is dit meer bereikbaar om boten te water te laten.

Het op een na grootste meer van het park is Kabetogama Lake, met een lengte van 15 mijl en een breedte van 4 mijl. Het ligt in het zuidwesten van het park. Hier ligt ook Kabetogama Lake Visitor Center, hier kunt umet de auto komen, en ook hier kunt u uw boot te water leggen. Dit meer is erg populair onder de vissers.

zeilboot op meer met zonsondergang

Activiteiten

De meeste wandelpaden kunnen alleen na een boottocht bereikt worden. Aan een aantal korte paden kunt u gelijk beginnen als u de auto heeft geparkeerd. De meeste wandelpaden beginnen bij de Visitor Centers, hier kunt u informatie krijgen over de verschillende wandelroutes en brochures met de routebeschrijving. Bij Rainy Lake Visitor Center begint een wandelroute door het bosgebied en langs de rand van een moeras. Dit is een bijzonder leuke wandel route van 3,5 kilometer.

Het National Park bestaat voor het grootste gedeelte uit water, dus de voornaamste activiteit is varen. Er worden kano’s en roeiboten beschikbaar gesteld door National Park Service. Dit ligt helaas niet bij de Visitor Centers waardoor u met een watertaxi uw eigen boot moet gaan halen. Het vaarseizoen duurt ongeveer van mei tot eind november.

In de wintermaanden is het meer van Rainy Lake stevig dichtgevroren. Het is dan mogelijk om met de auto over het meer te rijden. U maakt dan gebruik van een speciale ijsweg. Afhankelijk van de weersomstandig heden is deze weg geopend.

In de winter kunt u hier ook skiën of tochten maken op sneeuwschoenen. Er zijn daarvoor speciale routes uitgestippeld. Bij het Rainy Lake Visitor Center kunt u ook materiaal huren. In bepaalde gebieden van het park is het verplicht om op sneeuwscooters de omgeving verkennen.

Weersomstandigheden

Voyageurs National park heeft een landklimaat. Dit betekend in het algemeen korte zomers en lange koude winters. De gemiddelde temperatuur in de zomermaanden ligt meestal tussen de 16 en 26 graden Celsius. In de wintermaanden vriest het altijd en wordt het zo tussen de -7 tot -18 Celsius.

Accommodatie

In het park zijn meer dan 200 plaatsen waar u de boot kunt aanleggen of waar u een tent mag opzetten. Op bepaalde plekken mag u ook overnachten als dit vooraf word gereserveerd.

Er ligt 1 hotel in het National Park, deze is geopend van mei tot oktober en is alleen via het water te bereiken. Voyageurs National Park is een prachtige omgeving voor alle water liefhebbers onder ons.

Ook graag dit fantastische Voyageurs National Park bezoeken? Vraag dan meteen uw ESTA aan!