Waarom is de zeearend het symbool van Amerika?

Nieuws

zeearend

De zeearend is al duizenden jaren hét symbool van Amerika, vanaf 1782. De zeearend staat voor kracht, maar ook als leider van de lucht.

Mythes en verhalen

In verschillende culturen door de jaren heen heeft de zeearend centraal gestaan en bestaan er mythes rondom het beestje. Vroeger werd er zelfs gedacht dat Zeus, de Griekse oppergod, zichzelf in een zeearend kon veranderen om op deze manier de donder en bliksem te dragen. Dat had weer te maken met het feit dat volgens de Noord-Amerikaanse indianen dat de zeearend de dondervogel was. Dit was een grote geest die over regen en bliksem heerste.

Heilig

Arenden kunnen heel hoog in de lucht vliegen en alle windrichtingen zien en verkennen, waardoor ze vroeger dachten dat arenden speciale krachten hadden en zagen ze de arend als een heilig dier. De ‘heilige’ veren, vleugels en andere lichaamsonderdelen van de arend werden destijds gebruikt door de indianen in verschillende soorten rituelen en gebeden om op deze manier over de krachten van de arend te beschikken. Ook deden ze dit door in contact te kunnen komen met de grote geest (dondervogel) en moeder aarde.

Nationaal symbool

Het comité welke het nationaal symbool voor de nieuwe natie mochten bedenken bestond uit; Thomas Jefferson, John Adams en Benjamin Franklin. Zij hebben namelijk de Onafhankelijkheidsverklaring opgesteld toen Amerika op 4 juli 1776 onafhankelijk werd. Voor het bedenken van het symbool hebben ze ideeën opgedaan vanuit de bijbel en vanuit mythische verhalen. In eerste instantie kozen ze voor een ‘Alziend Oog’ als afbeelding, de datum van de onafhankelijkheid en het Latijnse motto: ‘E Pluribus Unum’ (uit velen één). Dit ontwerp werd afgeworpen, dus moest er een nieuw ontwerp komen. Deze kwam een jaar later met als afbeelding de Amerikaanse vlag van 1777, ook dit ontwerp was niet goed genoeg.

Ontwerp

Pas vijf jaar later, in mei 1782, werd er wederom een poging gedaan om een symbool te ontwerpen. Dit keer was William Barton de ontwerper en hij gebruikte hierbij een afbeelding van het Alziend Oog samen met een witte adelaar en gespreide vleugels. Het Congres liep hier nog niet echt warm voor. In juni 1782 werd elk ontwerp voorgelegd aan de secretaris van het Congres, Charles Thompson. Hij zag in elk ontwerp wel iets wat hij zou willen gebruiken om er één ontwerp van te maken. Hij was degene die de witte adelaar verving door de Amerikaanse zeearend. Dit gebeurde uiteindelijk op 20 juni 1782.

Vraag hier uw ESTA aan voor Amerika.