Amerika vraagt waarschijnlijk wachtwoorden en contacten bij het aanvragen van een ESTA

Nieuws

Volgens de Wall Street Journal wil de Trump regering de mogelijkheid gaan onderzoeken om meer informatie te krijgen van reizigers naar de VS. Hieronder vallen onder andere wachtwoorden van social media zoals Facebook, Instragram maar ook om wachtwoorden van bijvoorbeeld skype en forums die je regelmatig bezoek. Ook moet het mogelijk zijn toegang te krijgen tot je contacten op je telefoon en kunnen er vragen worden gesteld over je ideologieën.

social media wachtwoord estaDit alles wordt in de USA extreme vetting genoemd. De amerikanen willen er zeker van zijn dat diegene die het land bezoekt deugt en wil alle mogelijkheden hebben om dit uit te zoeken. Wordt er om deze informatie gevraagd en wil de reiziger deze niet verschaffen dan kan het zo zijn dat de toegang tot de Verenigde Staten wordt ontzegd.

Voor welke landen gaat dit gelden?

Het was al bekend dat Amerika voor 7 moslim de toegang veel strenger wilde maken waaronder het verplicht stellen van toegang tot social media wachtwoorden. Echter lijken nu ook de Visa Waiver landen zoals Nederland, België, Duitsland en Frankrijk wellicht hieronder te gaan vallen. Een functionaris van de regering gaf in ieder geval aan dat het onderzocht wordt om dit voor alle reizigers in te gaan voeren.

Moet ik nu altijd wachtwoorden gaan opgeven bij mijn ESTA aanvraag?

Zo ver is het nog niet. Zoals aangegeven is men aan het bekijken hoe men dit juridisch gaat aanpakken en in welke vorm men het gaat invoeren. Het kan dus goed zijn dat de initiële ESTA aanvraag hetzelfde blijft maar dat deze niet zo gemakkelijk wordt goedgekeurd wordt als nu het geval is. Men kan na je aanvraag bijvoorbeeld om meer informatie gaan vragen. Zoals je social media accounts en wachtwoorden en dat hierna pas besloten wordt of je ESTA wordt goedgekeurd of afgekeurd.

Fragment Wall Street Journal