Yosemite National Park in Californië
In het oosten van de Amerikaanse staat Californië, hoog in de Sierra Nevada, ligt Yosemite National Park. Het landschap is afwisselend: hoge bergen, gletsjers, watervallen, meren en bossen met de grootste Sequoia bomen ter wereld. De publiekstrekker van Yosemite National Park is de gelijknamige vallei Yosemite Valley. Het bekendste monument is El Capitan. Dit is een gigantische rots en een echte walhalla voor klimmers en geweldig fotomateriaal voor alle andere bezoekers. Ook de vallei Yosemite Falls, deze 739 meter hoge watervallen is het hoogste exemplaar in Noord-Amerika.
De vallei is in principe te zien vanuit de auto. Langs Highway 41 vind je meerdere uitzichtpunten die een fraai beeld van zowel El Capitan als Yosemite Falls geven. Dichterbij komen? Loop dan een stuk over de John Muir Trail. Deze wandeling gaat door verschillende nationale parken, waaronder Yosemite. Zo kom je dicht bij de watervallen en heb je een mooi zicht op El Capitan.
Mirror Lake
Een ander hoogtepunt van het park is Mirror Lake. Dit is een van de grootste meren van Yosemite. Het felblauwe water wordt omringd door een wandelpad. Deze Inspiration Point Trail is erg populair onder wandelaars.
Glacier Point
Glacier Point ligt op enkele kilometers boven de grond. Hier kun je oog in oog komen te staan met het beeld van Yosemite National Park. De Half Dome is het spirituele centrum van het park. Het ruige berglandschap heeft een bijzondere u-vorm met aan beide kanten steile en gladde wanden. Glacier Point is bereikbaar per shuttle. Het is echter leuker om er via de Four Mile Trail naartoe te gaan. Lopen over dit erg populaire wandelpad geeft je pas het gevoel dat je in een enorm natuurgebied bent. Voor de terugweg kun je de Panorama Trail pakken. Deze eveneens erg geliefde wandeling gaat langs een aantal mooie watervallen.
Drukst bezochte plaats
Met meer dan vier miljoen bezoekers per jaar is Yosemite een van de drukst bezochte plaatsen in de Verenigde staten. Het heeft een oppervlakte van meer dan 300 km2. Yosemite National Park maakt deel uit van de Sierra Nevada bergketen. Yosemite National Park was een van de eerste nationale parken van de Verenigde Staten. Het natuurgebied staat sinds 1984 op de werelderfgoedlijst van Unesco.
Geschiedenis
Het verleden van dit gebied is woest. Wetenschappers hebben een groot aantal gebeurtenissen kunnen achterhalen, maar ook heel veel niet. Zo’n tien miljoen jaar geleden is de bodem waarschijnlijk omhoog gekomen door vulkanische activiteit.
Ongeveer een miljoen jaar geleden veranderde het klimaat drastisch. Hierdoor ontstond een stevige ijsmassa op de toppen van de Sierra Nevada. De uitlopers hiervan vormen gletsjers. Deze vormen het landschap verder, met het huidige Yellowstone als resultaat.
Door de erosie ontstaan diepe kloven in het landschap, deze zijn tegenwoordig wel 1.200 meter diep. Met opvallende steile bergmuren zoals de El Capitan en de Half Dome.
Er is op talloze plekken smeltwater achter gebleven waardoor er in Yosemite meer dan 3.000 meren zijn. Het zijn slechts enkele indicaties van de natuurkrachten die hier ooit waren. Het landschap veranderd nog steeds door de rivieren die Yosemite National Park rijk is.
Klimaat
Yosemite heeft een mild klimaat, je zou het bijna mediterraans kunnen noemen als je kijkt naar de minimale neerslag die er valt. De neerslag die er valt, valt in de winter, de andere seizoenen zijn nagenoeg droog. Als er sneeuw valt blijft dit pas vanaf november liggen in de bergen. De sneeuwlaag neemt dan wel in omvang toe tot begin april. Vaak wordt het niet verwacht dat Yosemite een mild klimaat heeft, dit komt omdat het gebied dicht bij de Atlantische Oceaan ligt, waardoor de droge lucht wordt aangevoerd. In de zomer is het er meestal rond de 30 graden Celsius, al is het geen uitzondering als het richting de 40 graden Celsius gaat. De nachten koelen wel flink af.
Flora
De laagst gelegen zone is het gebied van Hetch Hetchy (549 meter). Dit gebied wordt de foothill-woodland zone genoemd. Hier is het in de zomer warm en droog en in de winter valt er weinig tot geen sneeuw. In dit gebied onderaan de bergen vind je eikenbomen, seringenbomen en andere groenblijvende struiken. Iets hoger, op 900 meter, ligt het Lower Montane Forest. Wawona, Big Oak Flat en de Valley behoren samen tot deze zone. In het mediterrane klimaat groeien eiken, ponderosadennen, wierookceder (incense-cedar) en witte sparren. De volgende zone is het Upper Montane Forest. Deze zone beslaat de gebieden die je vanaf de Tioga Road en Glacier Point Road kunt zien. Hier zijn de zomers kort en koel, en de winters nat en wit. Er groeien veel wilde bloemen, jeneverbesstruiken, rode sparren en Jeffrey pine, waarvan de schors naar vanille ruikt.
De nog hoger gelegen subalpinebossen (vanaf 2.450 meter) bestaan onder andere uit witte dennen en hemlocksparren. In juli en augustus staan de bergweiden vol bloemen. Niet ver daarboven is de boomgrens (2.900 meter). Op drie plekken zijn kleine bosjes met primitieve mammoetbomen behouden gebleven. Alleen al in Mariposa Grove, in het zuiden van het park, staan 500 van deze ontzagwekkende reuzen bij elkaar. De oudste daarvan is de Grizzly Giant, welke hier al 2.700 jaar staat en heeft een omvang van 9,4 meter bereikt
Fauna
De dierenwereld in het Yosemite National Park is erg divers. Van de 74 soorten zoogdieren zijn de kleine, gestreepte aardeekhoorns, marmotten en de fluithaas het vaakst te zien. Af en toe zie je op de rand van een rots vechtende dikhoornschapen.
In de open valleien jaagt de rode Sierra Nevadavos. ’s Nachts zoekt hij beschutting in de dichte bossen, net als zwarte beren en muildierherten. Roofdieren worden aangetrokken door de vlaktes met groene grassen en doen zich hier te goed aan het water en kleinere dieren. In de hoger gelegen coniferenbossen leven lynxen, uilen en slangen. Nog hoger, boven de boomgrens, zwerven vooral kleine knaagdieren rond, zoals de pika en de marmot. Deze kleine knagers kun je overigens ook in de lager gelegen gebieden tegenkomen. Verder komen er in totaal in het Yosemite National Park 230 vogelsoorten voor.
Yosemite Valley
Het gebied is wereldberoemd vanwege deze indrukwekkende vallei, deze is 900 meter diep en drie kilometer breed. Het is het drukst bezochte gebied van het park vanwege de watervallen, weiden, kliffen en rotsformaties. Er zijn twee verkeerswegen die langs de Merced rivier ongeveer dertig kilometer de vallei ingaan. Het laatste stuk is zeer toeristisch, hier zijn campings, winkels en hotels.
Watervallen
De meeste watervallen zijn in mei en juni op hun mooist. Daarna wordt de hoeveelheid smeltwater al snel minder waardoor sommige watervallen een stroompje worden en anderen vallen zelfs helemaal droog. Yosemite Falls is 739 meter hoog en bestaat uit drie verschillende hoogtes. De eerste waterval die de bezoekers zien als ze binnen rijden is de Bridaveil Fall van 189 meter hoog. Tijdens de lente komt het water hier met groot geweld naar beneden, andere periodes heeft het een normale tot rustige stroom.
Andere bekende watervallen zijn:
• Vernall Fall, 97 meter, water stroomt het hele jaar
• Nevada Fall, 181 meter, water stroomt het hele jaar
• Ribbon Fall, 491 meter, water valt alleen in de lente
• Horsetail Fall, 305 meter, water valt in de winter/lente bekend omdat het lijkt of de waterval in brand staat door de oranje rode gloed.
• Staircase Fall, 396 meter, bij deze waterval valt het water trapsgewijs naar beneden
Yosemite Museum
De geschiedenis van Yosemite is erg kleurrijk, het gaat niet alleen maar om de rivieren en de gletsjers, ook om de mensen die hier hebben gewoond. In het museum vind je ook alles terug van en over de oorspronkelijke bewoners; de diverse indianen stammen en de eerste blanke kolonisten, vanaf 1850 tot nu. Het is een heel verhaal wat voor de indianen niet positief afliep. Terwijl zij de eersten waren, dit stuk natuurgebied beschermden en waardeerden, ze gaven de meren en watervallen namen.
Indian Village of Ahwahnee
De eerste bewoners leefden hier volgens wetenschappers al zo’n 8.000 jaar geleden. Daarna hebben in het gebied indianenstammen als Mono Paiute, Sierrra Miwok en Ahwahnechee geleefd. Volgens wetenschappers stammen de Ahwahnechee af van de Miwok en hebben zij als eerste in het park contact met blanken gehad. Ze leefden langs de rivieren en gebruikten onder andere vuur om diverse weides vrij van bomen te houden, zodat daar veel wilde dieren kwamen grazen voor de jacht. De Ahwahnechee waren erg bloeddorstig en werden door andere indianenstammen ‘yohemite’ of ‘yohometuk’ genoemd wat ‘zij zijn moordenaars’ betekende. Yosemite is vernoemd naar deze weinig vriendelijke naam.
De blanken arriveerden in 1851 in de Yosemite Valley. Omdat de diverse indianenstammen in het gebied fel weerstand boden werden ze verdreven of uitgemoord. Dit gebeurde tijdens de beruchte Mariposa Indianen Oorlog, waarbij de blanken probeerden heel Californië ‘indianenvrij’ te krijgen. Om zo ongehinderd goud te kunnen zoeken in dit deel van de VS. Lange tijd hebben de Miwok geprobeerd samen te leven met de blanken, maar uiteindelijk hebben ze toch het veld moeten ruimen.
Het dorp Ahwahnee was van de Ahwahneshee indianen. Het is volledig gereconstrueerd en laat hun leefwereld zien van rond 1870. Waarbij naast de traditionele bouwwijze ook Westerse structuren zijn te zien. Bijzonder zijn de ‘zweetruimtes’ onder de grond, waar krijgers zich op de jacht voorbereidden. Het dorpje ligt achter het Yosemite Museum, dat naast het Yosemite Valley Visitor Center ligt.
Tunnel View
Het nationaal park heeft zoveel verschillende bezienswaardigheden, wandelroutes, kijkpunten, meren, watervallen en bergen dat het absoluut een bezoekje waard is. Maar als we dan nog een tip mogen geven dan is het Tunnel View. Vanaf dit punt kun je van links naar recht; El Capitan, Cloud Rest, Half Dome, Sentinel Dome, Cathedral Rocks en Bridalveil Fall zien. Dit punt mag je zeker niet missen als het je eerste bezoek is aan Yosemite National Park.
Om Yosemity National Park te kunnen bezoeken dient u in het bezit te zijn van een ESTA. Hier kunt u eenvoudig online uw ESTA voor de VS aanvragen.